Jógaterápia Zitával

A nevem Mudra Zita (Zia) 2006 óta járom az önismeret útját, 2007 óta jógázom. 2014 októberében a Magyar Jóga Akadémia első éves hallgatója lettem. Azért választottam őket, mivel itt többféle jóga technikát is tanulhattam. Szeretek ötvözni dolgokat, ha úgy érzem, hogy összeillenek és az valami pluszt adhat. A hatha, himalájai és iyengar ászanákat, jógatörténelmet, meditációkat, pránajámát, táplálkozástant, jógafilozófiát tanultunk. Majd 2015 októberében másod évben jógaterápiát tanultunk, ahol már mélyebben foglalkoztunk a meditációval, mellé jött a jóganidra és csakrák, satkarmák terápiás használata.


Hogyan gyógyítanak az ászanák?

Az ászanák a nyújtás, a hajlítás, a forgatás és az ellazítás egyszerű alapelvére épülnek. Ezek a mozgásfajták a test egészére különbözőképpen hatnak: vagy gyógyítják, serkentik, vagy elzárják a test bizonyos részeit.

A jóga a fizikoterápia, a pszichoterápia és szellemi terápia kombinációja. Gyógyító tudomány, amely nem tesz különbséget a fizikai és a fiziológiai test között. A holisztikus szemléletű embermegközelítés célja, hogy megtisztítson és erősítsen minden egyes szervet, csontot és sejtet a testben; de az ászanák olyan pózok, amelyek segítenek feloldani az energetikai blokkokat, amelyeket “felépítettünk” a testünkben. Vér, oxigén és energia jut ezekhez a gátakhoz, amelyek fokozatosan megnyílnak, lehetővé téve a szerveknek a felfrissülést.

 

Amikor egy testrészt betegség gyötör, elveszíti az érzékenységét. A speciálisan összeállított terápiás ászanasor gyakorlásakor az energia a gátakból akadálytalanul áramlik az érintett területek felé és lehetővé teszi a gyógyulást.

Fontos, hogy a munkát az érintett területtől távol kezdjük, majd fokozatosan közelítsük meg. Először a test periférikus részeinek kell erősödnie és jól működővé válnia, csak ezután lehet hozzákezdeni a betegség kezeléséhez.

Néha azonban, új probléma esetén, az érintett területet kell először megdolgozni, mielőtt a betegség továbbterjedne.

 

A jógaterápia folyamata az ászanák kiválasztására és azok sorrendjére épül. Ennek során a test meghatározott részeit nyújtjuk és más területeit lezárjuk. Az orvostudomány számára gyógyíthatatlan betegségekből eredő szenvedést(pl. AIDS-es beteg) a jóga nagyban tudja enyhíti, még ha gyógyulást nem is tud eredményezni. Enyhülhetnek a tünetek, javul a beteg hangulata és önbizalma. A jógaterápiának másik jótékony hatása az, hogy növeli a kitartást és a fájdalomküszöböt (persze, ha a javasolt ászanákat türelemmel és odaadással gyakoroljuk).

A jóga csendesíti az agyat és csillapítja az idegeket, ugyanis csökkenti a fájdalomtól való félelmet – ami sok esetben legalább annyira rombol, mint maga a fájdalom.

 

A jógaterápia hitvallása, hogy az emberi szervezetet kell képessé tenni a lehető leghatékonyabb, leghatásosabb és legtermészetesebb működésre. Ez a természetes folyamat azonban mindenkinek a saját ritmusa szerint működik, néha gyorsabban, néha akár lassabban az egyén fizikai és mentális állapotától függően. A jógaterápia az egész emberi testnek és annak működésének megértésével kezdődik.

A jógaterápia legfontosabb tulajdonsága, hogy megtanít arra, hogyan vonjuk ellenőrzésünk alá az agy testre gyakorolt hatását. Itt az agyat a legtágabb értelemben használjuk, ebbe beletartozik az elme és az intellektus, beleértjük a gondolatot, a tapasztalatot és a képzeletet is. Az éltető, gyógyító energia az agyból a különböző testrészekbe áramlik. A jógagyakorlás megtanít nyugodtnak és passzívnak lenni, elfogadni és enyhíteni a fájdalmat a harc helyett. Az energia a stresszel és a fájdalommal folytatott küzdelemben felemésztődik, de a jógázás gyógyító energiává alakítja át.

 

Valójában a jógaterápia célja megtanítani az agyat, illetve tudatunkat és a testet harmonikusan együttműködni. A különböző ászanák a test különböző rendszerein fejtik ki hatásukat, legyen az a légző-, keringési-, emésztő-, hormonális-, immun, vagy reprodukciós rendszer.

 


Jógaterápiás órák: kedden és csütörtökön!           Az órára bejelentkezés szükséges!            Tel: 06-20/314-29-54