Gerincjóga

Tippek a sok ülés és a gerinc terhelésének kompenzálására

Praktikus tippekkel készültem azok számára, akik a mindennapokon során szeretnétek tenni önmagukért.

Séta

Minden nap sétáljunk legalább 15 percet dinamikusan. Erre egyik alapvető lehetőségünk, ha nem szállunk fel a metróra, buszra, villamosra, hanem 2-3 megállót gyalog teszünk meg. A dinamikus séta azt jelenti, hogy felveszünk egy közepes tempót és kényelmes cipőben folyamatosan gyalogolunk. Ha így teszünk, törzsünk és karjaink is természetes módon mozogni fognak, a járás tulajdonképpen az egész testet megmozgatja. Ha közben még légzésed is összehangolod mozgásoddal, igazán felfrissülsz majd.

Nyújtózás

Ha sokat kell ülni a munkahelyen a számítógép előtt, érdemes óránként felállni és néhány jóleső nyújtózkodó mozdulatot tenni, átmozgatni a nyakat, a csípőt. Kezdő gerincjóga gyakorlatokkal 3 perc nagyon sokat számít. Mindenkinek van óránként 3 perce az egészségére.

Pihenés

A gerinc egészségének szempontjából kiemelkedően fontos a fekvés! Ha valaki nem tölt elég időt alvással, pihenéssel, hajlamos lesz gerince összemenni, és túlterhelődni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de tény, hogy gerincünknek is szüksége van a megfelelő mennyiségű pihenésre.

Üljünk a földre!

Érdemes kialakítani otthonunkban olyan sarkokat, ahol a földön ülve tudunk olvasni, tanulni, meditálni. A keresztbe tett lábú ülés például kifejezetten jót tesz, még ha kezdetben csak 10 percet töltünk is benne. Ezentúl váltogathatjuk az ülés módokat és hozzászoktathatjuk magunkat, hogy egyenes gerinccel üljünk, így nem hagyjuk elsatnyulni hát izmainkat.

Gerincjóga

Esténként lefekvés előtt 10 perc mozgás speciális gerincjóga gyakorlatokkal már komoly egészségmegőrző hatást fejt ki. Ha nincs időd elmenni egy másfél órás gerincórára, mindenképp próbáld ki a mardzsari pózt és a fekvő csavarást, melyek néhány percet vesznek igénybe és rengeteg pozitív hozadékuk van.

Szeretettel várlak a gerincjóga órákon és a következő gerincjóga workshop-on!

Palotás Réka