Nagy Alex

Hatha jóga, Meditáció, Figyelemgyakorlatok

“Célom, hogy ha érdeklődsz az óráim iránt, akkor egyszerű, könnyen érthető de mégis intenzív foglalkozást tartsak, hogy önmagadhoz képest előrébb léphess, nem csak a fizikai fejlődésben hanem az önismeret útján is.”

Sankalpa jóga - Nagy Alex

Gyerekkoromtól kezdve a sport és a mozgás volt az ami megtartott, fönntartott és segített abban, hogy az élet naposabb oldalán állhassak.

Sokat bringáztam, futottam,mégis leginkább a távol keleti harcművészetek érdekeltek. Kamaszkoromban kezdtem el foglalkozni egy jóga alapú harcművészettel .

Később a hétköznapi élet mókuskereke másfelé irányította a figyelmem de tíz évvel ezelőtt egy mester szárnyai alatt újrakezdtem a jógagyakorlást. 5 évvel ezelőtt végeztem rekreációs sportoktatóként, azóta tartok jógaórákat.

Célom, hogy ha érdeklődsz az óráim iránt, akkor egyszerű, könnyen érthető de mégis intenzív foglalkozást tartsak, hogy önmagadhoz képest előrébb léphess, nem csak a fizikai fejlődésben hanem az önismeret útján is.

Nagy Alex jógaoktató

Beszélgetés Alexszel

“Gyertek jógázni, nagyon jó, benne van a nevében!” – nevet Alex beszélgetés közben. Ő a Sankalpa Jógastúdió vezetője. Élettapasztalat adta bölcsesség és nyugalom árad a lényéből. Fontos számára a hitelesség, a képzettség, az összhang. Hátat fordított eddigi életének és most már kizárólag a jógával és a stúdióval foglalkozik.

Hogyan indult el a Sankalpa Jógastúdió?

Egy barátommal indítottuk el sok évvel ezelőtt. Felújítottam  ezt a lakást és arra gondoltunk, hogy tökéletes otthona lenne a jógának. Akkortájt egy gurunál tanultam a meditációt, közben jógáztunk is. Így lett a jógastúdió. Abban az időben még nem oktattam. Diószegi Ádámot hívtuk, ő volt az első jógaoktató a Sankalpában.

Nagyon sokáig nem tudtam odatenni magam a stúdió mellé, egy bizonyos idő elteltével ki is szálltam. A vállalkozásommal voltam elfoglalva. Később olyan helyzet alakult ki, hogy eldönthettem, akarom-e folytatni a jógastúdió működtetését vagy nem.

Miért döntöttél úgy, hogy átveszed a Stúdió vezetését?

Nem akartam veszni hagyni. Kicsit a szív is benne volt. Tetszett az is, hogy bármikor be tudok menni jógázni, szabadon jöhetek-mehetek.

Úgy tudom, hogy az oktatótársaidhoz hasonlóan te is feladtad a munkád és most már a jógának szenteled az életed. Miért döntöttél így?

Egy hosszú folyamat része volt a döntés. Már egy jó ideje játszottam vele gondolatban, hogy mi lenne ha csak a jógával foglalkoznék. Nem elégített ki a munkám önmagában, valahogy mindig belekergettem magam stresszes, hajtós helyzetekbe.

Amikor bejöttem ide mindig azt éreztem, hogy igazából ezt kell csinálni. Ez sokkal inkább élet, mint amikor az ember csak gürizik a pénzéért. Bár az, amit csináltam az is egy szép dolog volt, sokszor megtaláltam benne magam.

Mi volt az a pont, amikor kimondtad, amikor úgy érezted, hogy tényleg ennyi volt és csak a jóga felé fordulsz?

Úgy szoktam fogalmazni, régóta már, hogy az emberek fordítva ülnek a lovon. Rohannak, hajtanak valamiért, de az a valami mindig ott van. Minél jobban hajtanak, minél jobban futnak utána, annál távolabb kerülnek tőle. És amikor visszakerülsz egyszer véletlenül a forráshoz, meglátod azt a valamit amiből vagy, ahonnan jössz, és akkor rájössz, hogy teljesen felesleges az egész színjáték.

Mondjuk abból a szempontból nem felesleges, hogy ha elég sokat futsz ellenkező irányba, akkor egyszer csak rájössz, hogy egyre távolabb kerülsz attól amiért hajtasz. Ahhoz hogy boldog legyél, nem kell menni sehova.

Te boldog vagy?

Vannak pillanatok amikor boldog tudok lenni, igen. Számomra az igazi boldogság az a boldogtalanság hiánya. A boldogság az már egy emberi fogalom, ami a külső megjelenési formája lehet a boldogtalanság hiányának. De a boldogságot nem “kell” létrehozni, hanem pont a helyes gondolkodásból vagy a boldogtalanság hiányából születik.


Mikor kezdtél először jógázni?

16 évesen. Olvastam egy-két könyvet is a témában: az egyik a Jóga filozófiája volt, a másikra nem emlékszem. Akkor kezdtem spirituális dolgokat keresni. Nehéz gyerekkorom volt és próbáltam belőle kiszakadni. Volt egy pár olyan megélésem, mint például a testkilépés, amitől megijedtem és nem mentem tovább.  A családdal, a munkával foglalkoztam, a világ felé fordultam.

Mikor találtál vissza újra a jógához?

33 éves korom körül. 30 éves koromban a válásom kapcsán visszatért a spirituális keresés az életembe: mégis ki vagyok, honnan jövök, merre tartok? Rengeteg Osho könyvet és A.J. Christiant olvastam, elkezdtem meditálni. Először magamtól, majd később találtam egy mestert és általa kezdtem el jógázni újra.

Úgy látszik kellett tennem egy kört még mielőtt elmélyülök benne: család, munka, stb. Rengeteget kaptam a házasságomtól és a válásomtól is. Hatalmas tapasztalás volt, utólag mondhatom, hogy pozitív értelemben.

Milyen jógát tartasz a Sankalpában?

Hatha jógát.

Miért pont ezt tartod?

A hatha jóga univerzális, átfogó rendszer. Van benne légzés, mozgás, meditáció. Az összes többi ága a jógának szerintem nagyon speciális. Kell is hozzájuk némi előképzettség. Ha valaki teljesen kezdőként, beállt hátakkal, térdekkel, csípővel astanga jógázni kezd, tönkreteheti vele a testét.

Mióta gyakorlod a jógát komolyabban

Mi számít komolynak? Időszakok voltak az életemben. Volt három év amíg minden nap gyakoroltam, aztán abbahagytam. 8 éve jógázom egyébként.

Mit adott neked a jóga testi szinten?

Nem tudok csak a jógáról beszélni, mert mindig csináltam mást is a jóga mellett. Alkatomhoz, koromhoz képest mindenképpen rugalmas vagyok és hajlékony. Az erő-ászanákban jó vagyok.

Kiknek ajánlanád a jógát?

Kortól és nemtől függetlenül bárkinek.

Volt valamilyen tapasztalásod jóga közben, ami érdekes, amit szívesen megosztanál?

Az ászana-élmény mindenképpen egy olyan tapasztalás, amiért már önmagában érdemes jógázni. Nem kell plusz energiát belevinni a pózba, magától értetődővé válik a testhelyzet. Amikor csak úgy benne vagy és érzed, hogy megjelenik benne a tudatosságod.

Ászana közben megjelensz te valódi önmagadban. Létrejön egy olyan energiaáramlás, aminek a segítségével nem kell plusz izomfeszítést, erőlködést beletenned a mozdulatba. Önfenntartóvá válik a testhelyzet.

Milyen a csapat itt a Sankalpa Jógastúdióban?

Nagyon jó a csapat, számomra az a legfontosabb, hogy hitelesek legyünk. Rékával nagyon jól tudunk együtt dolgozni, ő is nagyon közreműködő és én is igyekszem. Hannában sokat látok, jó a hozzáállása a jógához. Ádám nagyon szimpatikus, szuper órákat tart. Maximálisan képzett mindenki és folyamatosan képezzük magunkat, tanulunk.

Ki hiteles a számodra?

Az, aki azt éli amit mond, vagy legalábbis abba az irányba törekszik, tehát tesz lépéseket afelé, amit az órán a többieknek átad. Az, aki az életében nem tesz ellentétes dolgokat azzal, amit tanít. Az, aki önazonos.

Biztos, hogy hibázunk mindannyian, miért ne hibázhatnánk? De amikor hibázunk, akkor azt tudjuk beismerni. Itt a stúdióban például nyitottak vagyunk arra, hogy esetleg másnak más a véleménye és lehet ütköztetni a véleményeket. Az pedig, hogy ütköztetünk véleményeket,még nem azt jelenti, hogy ellenségek vagyunk. Közösek a céljaink és pont azért tesszük, hogy a közös cél felé tudjunk együtt haladni.

Alex órái

Hatha jóga: Kedd, Szerda, Szombat
Hatha 21: Péntek

Nézd meg az órarendet és gyere! Szeretettel várunk!