Bakó Ádám

Hatha jóga, Gerincjóga

“Az első jógastúdiós órám előtt megkérdeztem az oktatót, hogy hova álljak a teremben, hogy „ne nagyon lássanak a többiek.” Már nem emlékszem pontosan a válaszra, de arra igen, hogy nagyon meglepődött. Először nem értettem mi volt olyan meglepő ezen a kérdésen, de aztán eltelt valamennyi idő és érezni kezdtem, hogy ez a kérdés már engem se foglalkoztat. Bárhova állok, akkor is magamra fogok figyelni, ahogy mindenki más is saját magára fog.

Ez az egyik legfontosabb, amit megtanultam, a befelé figyelés.”

Sankalpa Jóga - Bakó Ádám

Oktatóként azon pozitív dolgoknak a megtapasztalásban szeretnék segíteni másoknak, amit én is a jógagyakorlásnak köszönhetek. Elvégeztem a Hatha jóga oktató képzést a Mandala jógastúdiókban és folyamatosan tanulok tovább.

Az első jógastúdiós órám előtt megkérdeztem az oktatót, hogy hova álljak a teremben, hogy „ne nagyon lássanak a többiek.” Már nem emlékszem pontosan a válaszra, de arra igen, hogy nagyon meglepődött. Először nem értettem mi volt olyan meglepő ezen a kérdésen, de aztán eltelt valamennyi idő és érezni kezdtem, hogy ez a kérdés már engem se foglalkoztat. Bárhova állok, akkor is magamra fogok figyelni, ahogy mindenki más is saját magára fog.

Ez az egyik legfontosabb, amit megtanultam, a befelé figyelés. Megtanultam türelmesebbnek lenni magammal szemben, illetve magabiztosabb lettem és könnyebben veszem az akadályokat az életben. Célom, hogy másokat is segítsek ezeket megérezni.

Beszélgetés Ádámmal

Fiatalon lett oktató, de szerinte nem ő az egyetlen.Csupán az volt a célja, hogy az oktatói képzés elvégzésével még jobban el tudjon mélyedni a gyakorlatokban. Számára is meglepetés volt, hogy vonzza az oktatás.

Hány éve jógázol?

Körülbelül 4 éve, azt hiszem 2014 volt amikor elkezdtem.

Mikor lettél oktató?

Tavaly (2017) végeztem el a Hatha jógaoktató képzést, utána szinte azonnal a Gerincjóga-oktatóit is.

Hogyan kerültél először kapcsolatba a jógával?

Mindig is vonzott. Tetszettek a különleges testhelyzetek és sokat hallottam a pozitív hatásairól. Jó kiegészítésnek tartottam a futás mellé, mert hobbim a futás. Így maradt meg. Először stúdióba keveset jártam és inkább otthon jógáztam. Aztán egy másfél, két éve kezdtem el jobban elmélyülni benne és utána döntöttem az oktatóképzés mellett is. Jó ötletnek tűnt.

Gerincjógát is fogod oktatni?

Igen.

Ez a főállásod vagy van más munkahelyed is?

Igen, egy multinál doglozom teljes állásban.

Mi számodra a jóga?

Hobbinál jóval több, az biztos. Nehéz megfogalmazni, ez jó kérdés egyébként, sokat szoktam ezen gondolkozni..

Furcsa, hogy ilyen fiatalon annyira érdekel a jóga, hogy oktatod is.

Arra figyeltem fel, hogy nálam fiatalabbak is részt vesznek oktatóképzésen is és komolyan jógáznak.

Mióta oktatsz a Sankalpában?

Tavaly november óta. Rékát ismertem a Hatha jógaoktató-képzésről és ő hívott ide. Nagyon hangulatos a stúdió, szeretem, hogy ilyen családias és az órák után néha maradunk beszélgetni teázás közben.

Volt olyan oktatód, aki nagy hatással volt rád?

Több oktató is volt a képzéseken. Jártam előtte hozzájuk órára és szimpatikusak voltak. Sokat tanultam tőlük.

Volt valamilyen spirituális érdeklődésed előtte?

Mindig is volt, de nem kifejezetten ez volt a belépési pontom a jógába. Hanem a fizikai gyakorlás, a test része, az ászanázás és utána erősödött fel az érdeklődésem a jóga más területei iránt.

Az, hogy mindig is volt érdeklődés, az mit jelent?

Mindig is érdekelt a spiritualitás, tehát ha bármi ilyesmi téma felmerült, akkor nem zárkóztam el, hanem nyitott voltam más emberek élményeire Ha olvastam valamit róla, akkor utána azon gondolkodtam, hogy ez vajon hogy lehet, stb.

Volt valamilyen tapasztalásod, ami mélyen megérintett?

Amikor a Hatha jógaoktató képzés végén volt a tábor, akkor volt egy csendgyakorlat. kicsit tartottam tőle, hogy biztos majd nem fogom szeretni, mert milyen sokáig csendben kell lenni és nem lehet másokkal kommunikálni. Nem mintha egyébként az életemben mindig az lett volna, hogy folyamatosan beszélek és valaki mindig van körülöttem, mert egyébként sokat vagyok egyedül. Mégis ijesztőnek tűnt, pedig 24 óra sem volt az egész. Előtte úgy tűnt, hogy sok lesz.

Közben rájöttem, hogy nagyon jó. Mindenki magára figyelt. Számomra a csendgyakorlat egy belső utazás volt nagy nyugodtságot tapasztaltam meg. Nagyon-nagyon élveztem. Sokszor eszembe szokott jutni.

Otthon szoktál gyakorolni, meditálni?

Astanga jógát gyakorlok, a sorozatom után igyekszem minél többször leülni, légzőgyakorlatokat végzek és elindulok a meditáció felé.

Miért döntöttél úgy, hogy oktató leszel?

Nagyon fiatal koromban eldöntöttem, hogy én soha nem leszek tanár, az biztos. Amikor elkezdtem az oktatóképzést, akkor is nagyon távoli dolognak tűnt. Először jobban meg akartam érteni és tanulni a jóga különböző területeit. Kicsit tudatosabban végezni a gyakorlást.

Az utolsó pár alkalmon kellett tartani órarészletet. Akkor nagyon izgultam és nem tudtam kezelni a helyzetet, de mégis volt benne valami ami megfogott. Később a táborban, amikor tartottuk az órát, akkor döntöttem el, hogy nekem mégis tetszik az oktatás és foglalkoznék vele szívesen. Először barátoknak kezdtem el órát tartani otthon és utána keresett meg Réka. Nagyon örültem a lehetőségnek.

Ádám órái

Kezdő Hatha jóga: Hétfő
Gerincjóga: Csütörtök

Nézd meg az órarendet és gyere! Szeretettel várunk!