Palotás Réka jógaoktató a tanulásról

A tanulásról

Nemrég fejeztem be a harmadik jógás képzésemet a fasciális jógaterápiát. Ennek kapcsán megfogalmazódott bennem néhány gondolat a tanulásról.  

Azt hiszem, nálam létszükséglet, hogy képezzem, fejlesszem önmagam. Fontos, hogy az agyam is tornáztassam időnként, ne hagyjam elsorvadni ezt a különleges szervet, meg őszintén szólva, élvezem a gondolkodtató feladványokat, kihívásokat.

„És a ládika még sincs tele.”
John Steinbeck

Jó érzés megengedni magamnak, hogy a felé forduljak, ami valóban érdekel, elmélyíteni a tudásomat, ismereteket szerezni arról, amiről még csak nem is hallottam. Felvillanyoz a sok érdekesség, hatalmába kerít a tudásvágy. Igen, ez mind szép és jó.

De amire most rájöttem az valami másról szól: az ÉLMÉNY-ről!

Van ugyanis egy hangulata minden ilyen képzésnek, a részt vevő diákokkal, tanárokkal, no meg a helyszínnel együtt. Mindig különleges az első néhány alkalom, az öltöző, a terem illata, amikor fürkészem a többiek arcát, kit ismerek, kit nem, és némileg félve mutatkozom be az első pár beszélgetésen. Aztán feloldódom. Mindig feloldódom. A rendszeres találkozások, a közös érdeklődés összekovácsol. Meg a többi: vidám beszélgetések, egymás ugratása, komoly és nehéz gyakorlások, néha az együtt kínlódás. Ez utóbbi, csak mert még nem tartunk ott, vagy nagynak tűnik a feladat. Ám inspirál az oktatók tudása, egymás bíztatása, és bizony a félve félt, várva várt vizsgahelyzet is! Mindez így együttvéve a csodás élmény, amire igazából vágyom, ha elkezdek tanulni valamit.

Végül a legfontosabb. Most vettem észre, hogy bármily lelkesedéssel, izgalommal, buzgalommal vágok bele az élménybe, töredékére sem vagyok tudatos annak, ahová végül vezet az út…

Beiratkoztam a következő képzésemre.

Palotás Réka
Hatha jóga, Gerincjóga, Csípőnyitás, Hatha Flow jóga, Fasciális jógaterápia